Field Stove M1937 – Americký polní sporák M1937 sloužil pro přípravu teplé stravy do 75 osob. Obsahuje krb pro benzínový hořák, dva pekáče, dva hrnce o obsahu 15 a 10 galonů a sadu kuchyňského náčiní. Má několik kolejnic kam se dá nasunout i několik pekáčů najednou. Ćasto sloužil i pro výrobu cukrovinek (koláčů, dortů a podobně).
Sloužil jako hlavní polní kuchyně od začátku II. světové války do konce války ve Vietnamu. Byl snadno přenosný. Často se přepravovali dva nebo tři kusy těchto sporáků na korbě 2, 5 tunového náklaďáku jako polní kuchyň pro rotu – Army Kitchen Truck 1944. Na náklaďáku se dále přepravovalo kuchyňské zařízení (stůl, skříňky pro uložení potravin …), vše bylo pevně přiděláno k podlaze vozu. Často se též připojoval přívěs.
Zdroje:
Vlastní archiv
https://www.skylighters.org/encyclopedia/m1937.html
https://www.seabeecook.com/equipment/field/kitchen_truck44.htm
Americká první bojová dávka stravy byla z roku 1907 Iron Ration – Železná dávka.
Obsahovala tři 85g balení hovězího vývaru v prášku s pšenicí tři 28g tyčinky čokolády a sůl a pepř.
Dávka byla balena do cínovéhp obalu s celkovou váhou jedné libry – 454g. Měla se nosit v horní kapse blůzy pěšáka. Měla býti použita v případě nemožnosti zásobovat vojáka potravinami po uplynutí 24 hodin od posledního jídla.
Po vstupu USA do války vojáci vyslaní do zákopů dostali Trench Ration – Zákopovou dávku stravy. Tato dávka stravy byla chráněna proti znehodnocení při případném útoku plynem, což se občas stávalo při vaření v polních kuchyní. Byli to konzervy (sardinky, tuňák, hovězí …), které byly baleny do jedné plechové krabice. Konzervy byly nakupovány u komerčních firem v USA. Tato stravovací dávka byla těžká a neoblíbená a brzo ji nahradila jiná.
Reserve Ration – Rezervní dávka. Ta obsahovala slaninu – 340g nebo hovězí v konzervě – 454, dvě plechovky tvrdého chleba nebo sucharů po 227g, mletou kávu – 33g, cukr – 68g a sůl – 4, 5g. Dále se denně fasoval tabák – 11g a 10 cigaret.
Po válce bylo konzervované hovězí nahrazeno konzervou vepřového masa s fazolí. Od roku 1936 se dávky vyráběli jako A a B–menu, A bylo konzervované hovězí a B vepřové s fazolí.
Od roku 1938 měla býti Reserve Ration nahrazen dávkou pro občasné použití či individuální stravovací dávkou C–Ration.
První typy do roku 1940 byly o váze hlavního jídla 454g poté o váze 12uncí – 340g konzervě (výška 11cm, průměru 7, 6cm). Byli to tři druhy konzerv nazývané M–units (M–1 maso s fazolí, M–2 maso s bramborem nebo M–3 maso se zeleninou – masová část byla kombinací hovězího a vepřového masa). K tomu se fasovaly tři konzervy sucharů nazývané B–units o váze 71g a Accessory Pack – příslušenství (cukrovinka – 28g (karamely, nebo čokoládová tyčinka), cukr – 14g, rozpustná káva – 7g).
Tato denní dávka stravy se nazývala Daily ration – Denní dávka. Mohla býti též určená pro tři muže (rozdělena) a pak se nazývala Individual meal – Individuální dávka či strava. Ta obsahoval jednu konzervu M a jednu B.
Počátkem roku 1944 se začaly objevovat nové konzervy M–4 až M–10: maso s špagety (1943), šunka, vejce a brambor, maso s nudlemi, vepřové s rýží, párky s fazolí, vepřové s fazolí, šunka s fazolí, kuřecí se zeleninou a skopové se zeleninou. Byly vyřazeny konzervy M–2 maso s bramborem a M–3 maso se zeleninou pro svou nepopularitu, dále toaletní papír, otvírák na konservy P–38. V roce 1945 byla pak vyřazena konzerva skopové se zeleninou a opětovně vrácena maso se zeleninou. Zůstalo tak 10 M–units až do počátečních bojů vietnamské války.
Revizí prošlo též Accessory Pack – příslušenství, přidány byly cukrovinky (oříšky či rozinky, sušenky, džem), rozpustné prášky nápojů (kakao a džus), cigarety, žvýkačka, sirky, toaletní papír, tablety na desinfekci vody, otvírák na konservy P–38.
Spočátku měly konzervy jen papírové etikety, který však brzo odpadl a vojáci tak měli o zábavu postaráno.
Denní dávka byla zpočátku oblíbená (hlavně spojeneckými vojsky), ale konzumováním této jednotvárné stravy po několik týdnů se jich přejedl každý. V doporučení lékařů z roku 1943 se uvádělo, aby byly podávány maximálně pět dnů po sobě – častokrát to však bylo i pět týdnů. Výroba byla zastavena v roce 1958, ale posílána byla ještě v roce 1968 do Vietnamu i výroba z roku 1950.
Za II. světové války byly dávky C–Ration baleny v dřevěné bedně, která obsahovala 8 denní dávku (24 konzerv M–units, 24 konzerv B–units a 24 kusů Accessory Pack).
Další dávka stravy, která se souběžně s C–Ration vydávala, byla D–Ration, čokoláda vážící 4uz (113g). Ta se vojákům v pozměněné formě vydává dodnes.
Opravdovou bojovou dávkou stravy se stal roku 1942 K–Ration určený pro výsadkové a podobné bojové jednotky v bojovém nasazení. Byla rozdělena do tří kartónových krabiček označených jako Breakfast Unit – snídaně, Dinner Unit – oběd a Supper Unit – večeře. Váze cca. 500g a velikostí cca. 15x7x4cm se vešla do kapsy výsadkářské bundy M1942 nebo polní bundy M1943. V balíčku byla většinou masová konzerva (šunka –snídaně či oběd, sýr – oběd, hovězí či vepřové maso – večeře), suchary, sladkosti (karamely, bonbóny či čokoláda), rozpustná káva či nápoj, cukr, lžíce, 4 ks cigaret, žvýkací guma, otvírač konserv P–38. Celkově byli baleny do dřevěných beden po 3 x 12 kusech. Po II. světové válce se K–Ration přestal vyrábět.
Tyto dávky stravy (C–Ration a K–Ration) byly v roce 1958 nahrazeny Meal Combat Individual – MCI – Individuální bojová strava. Stále byly neoficiálně nazývány C–Ration a měli i podobné složení tří konzerv. Velká byla masová, menší obsahovala sušenky či suchary, třetí byl desert (ovoce, sladkosti) a balíček obsahující doplňky (cigarety, otvírák, instanční nápoje, cukr, toaletní papír, žvýkačky …). To vše bylo baleno v hnědé papírové krabičce o váze cca. 1 200 gramů. Ty byly baleny do kartónové krabice po 12 kusech o třech druzích.
V roce 1981 byly nahrazeny Meal Ready to Eat – MRE – Strava připravená k jídlu. Tato dávka stravy je určena na 12 hodin a dnes je na výběr z 24 druhů hlavního jídla (1. Jednotlivé komponenty jsou vakuově zabaleny v sáčcích a komplet je zabalen do obdélníkového tvaru v hnědém vodotěsném igelitu. Váha je v rozmezí 510g – 740g dle druhu. Obsahuje hlavní jídlo, přílohu (rýže, šťouchané brambory, kukuřici …), pečivo (suchary), pomazánku, dezert, cukrovinky, nápoje v prášku, chemický ohřívač (směs drceného hořčíku, železa a soli) jenž se zalije vodou a sáček s příslušenstvím (lžíce, sirky, ubrousky, sůl, pepř, tabasco, cukr, smetana v prášku, toaletní papír, žvýkačky…).
Poznámky:
1oz unce = 28, 375g
1lb libra – 454g
1lb – 16oz
1) Druhy jídla se mohu rok od roku měnit.
1. Chilli with Beans – Chilli s fazolemi
2. Beef Shredded in Barbecue Sauce – Hovězí maso s omáčkou
3. Chicken with Noodles and Vegetables – Kuřecí maso s nudlemi a zeleninou
4. Spaghetti with Beef and Sauce – Špagety s hovězím masem a omáčkou
5. Mediterranean Chicken – Středomořské kuře
6. Beef Taco – Taco (tortilla) s hovězím masem
7. Brisket Entrée – Hovězí bok, dlouze dušený
8. Meatballs with Marinara Sauce – Masové kuličky s omáčkou
9. Beef Stew – Dušené hovězí
10. Chili and Macaroni – Těstoviny a chilli
11. Vegetarian Taco Pasta – Kukuřičné placky se zeleninou
12. Penne with Vegetable – Těstoviny se zeleninou
13. Cheese Tortellini – Sýrové tortilly
14. Ratatouille – Dušená zelenina
15. Mexican Style Chicken Stew – Mexické dušené kuře
16. Pork Rib – Vepřové kotlety
17. Maple Sausage – Párek s javorovou omáčkou
18. Beef Ravioli – Hovězí ravioli
19. Jalapeňo Pepper Jack Beef Patty – Burger jalapeňo
20. Pork Sausage with Gravy – Vepřové párky s omáčkou
21. Lemon Pepper Tuna – Tunák
22. Asian Beef Strips – Asijské hovězí
23. Chicken Pesto Pasta – Kuřecí s těstovinami
24. Southwest Beef & Black Beans – Hovězí s fazolemi
Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/C-ration
https://en.wikipedia.org/wiki/K-ration
https://en.wikipedia.org/wiki/Meal,_Combat,_Individual_ration
Jiří
—————
—————
—————
—————
—————
—————
—————
—————
—————